Er is een voorstel ingediend bij binnenlandse zaken voor een project om een tweewegsynchronisatie op te zetten tussen Dawaco en de Landelijke Voorziening Basis Registratie Ondergrond (LV-BRO). Dit project is nodig omdat bronhouders grondwatermonitoringsputten aanleveren aan LV-BRO buiten Dawaco om, wat leidt tot inconsistente en verouderde gegevens. Het doel van het project is om te onderzoeken welke stappen nodig zijn om tot een tweewegsynchronisatie te komen, inclusief oplossingen voor problemen en kosteninschattingen. Het uitgangspunt is om eerst het registratieobject GMW uit te werken, en later andere registratieobjecten. Samenwerking met de BRO-organisatie is noodzakelijk om de synchronisatie te programmeren en om de LV-BRO niet te overbelasten. Het project biedt functionaliteit voor de vergelijking van gegevens en biedt gebruikers de mogelijkheid om gegevens aan te passen.
Hierna volgen enkele belangrijke problemen (issues) die moeten worden opgelost voor een goede synchronisatie tussen LV-BRO en Dawaco. De eerste kwestie is dat de dataleverancier van de putten niet kan worden aangepast door gemachtigden van de bronhouder. Momenteel kunnen correcties en aanvullingen alleen worden uitgevoerd door de dataleverancier die de put heeft aangeleverd bij LV-BRO. Dit kan worden opgelost door het mogelijk te maken dat de dataleverancier van de putten kan worden aangepast door een gemachtigde via het bronhouderportaal (BHP). Een verzoek hiervoor is al ingediend, maar het zal naar verwachting pas aan het einde van het jaar worden gerealiseerd. In de tussentijd kan de BRO Servicedesk de dataleverancier op verzoek van de bronhouder aanpassen.
De tweede kwestie is dat het ObjectID van de bronhouder niet ontsloten is. Om de putten in Dawaco en LV-BRO correct te kunnen koppelen, is het wenselijk om het ObjectID van de bronhouder te gebruiken. Dit is een veld dat door de bronhouder kan worden gebruikt om de putten te identificeren en kan voorkomen dat er duplicaten ontstaan in de meetpunten bij LV-BRO. Momenteel is het ObjectID van de bronhouder niet publiekelijk ontsloten en kan het alleen worden opgevraagd door de bronhouder zelf via een beveiligde omgeving. Er wordt gewerkt aan een oplossing om het ObjectID van de bronhouder vrij te geven via het BHP, maar dit heeft geen hoge prioriteit en zal naar verwachting pas eind 2023 worden gerealiseerd. Een tijdelijke oplossing is het gebruik van de SOAP-interface met PBKI-certificaat, waarmee een dataleverancier de niet-publieke gegevens kan bevragen. Deze oplossing gaat echter gepaard met hoge aanvullende kosten.
De derde kwestie is dat niet-publieke gegevens niet kunnen worden opgevraagd, waardoor correctieberichten niet kunnen worden opgebouwd. Dit probleem kan worden opgelost door het terugbrengen van een oude functionaliteit waarbij een bronhouder via de BRO-servicedesk de originele gegevens kan opvragen om correctieberichten te kunnen bouwen. Er wordt momenteel gewerkt aan een oplossing om deze functionaliteit terug te brengen.
Tweeweg synchronisatie met LV-BRO
Status en Scope
3 maart 2023
in
Dawaco BV, Paul Meester
in Nieuws