Solution home | Dawaco Grondwater | Werken met Dawaco Grondwater

Dawaco Grondwater - Communicatie BRO

Modified on: Wed, 16 Jun, 2021 at 5:18 PM





Algemeen

Dit document behoort tot het informatiesysteem voor meetnetten Dawaco. De functie van dit document is om de eindgebruiker snel te laten starten met het gebruik van Dawaco. In de serie “Werken met Dawaco” zijn beschikbaar:

Onderwerp

Waterbedrijven

Provincies

Waterschappen

Algemeen

Ja

Ja

Ja

Meetpunten, onderhoud en boorbeschrijvingen

Ja

Ja

Ja

Grondwaterstanden

Ja

Ja

Ja

Grondwaterkwaliteit

Ja

Ja

Nee

Meteorologie

Ja

Ja

Ja

Communicatie BRO

I.O.

Ja

I.O.

MeetpuntkenmerkenNeeJaJa

Dit document beschrijft het instellen en gebruik van de communicatie Dawaco-BRO.

Opmerkingen:

  • Dit document is een algemene beschrijving van het werken met Dawaco. Daarom kunnen schermen afwijken.


Eén van de belangrijkste wijzigingen van DAWACO 2021 is de ondersteuning voor het aanleveren van gegevens aan de BRO. De huidige versie van DAWACO ondersteunt momenteel het aanleveren en wijzigen van het gegevens van het BRO registratieobject “Grondwatermonitoringput” (GMW). Later volgen ook nog de aanlevering vanuit DAWACO voor de registratieobjecten “Grondwatermonitoringnet” (GMN), “Grondwatersamenstellingsonderzoek” (GAR) en “Grondwaterstandsonderzoek” (GLD)

Voor dit document wordt aangenomen dat de gebruiker het boekje “Werken met Dawaco-Algemeen” heeft doorgenomen en de daarin aanwezige basiskennis van Dawaco beheerst.


Onderwerpen




Menuopties


Inleiding


  • Voor de instellingen ten behoeve van de communicatie met de BRO en het toepassen van de koppeling zijn de menuopties “Instellingen”, “Beheer” en “Import/Export” van belang.


Instellingen, domeintabellen BRO


Functie


Invoerscherm waarin de standaardcodes voor de communicatie met de BRO ingevoerd kunnen worden.



Standaardcodes


De communicatie met de BRO bestaat uit het uitwisselen van berichten via een beveiligde verbinding over het internet. Om gegevens eenduidig vast te leggen heeft de BRO een aantal standaard tabellen opgesteld (“Domeintabellen BRO”) die gebruikt moeten worden om de gegevens voor de BRO juist te coderen. Deze standaard tabellen worden met DAWACO 2021 standaard meegeleverd en kunnen bekeken worden bij “instellingen”, tabblad “Domeintabellen BRO” (figuur 1). De waardes kunnen in een aantal gevallen automatisch worden bijgewerkt en/of gecontroleerd (knop “Controle”).

Aan de linkerkant vindt u een vaste lijst met Domeintabellen, voor iedere domeintabel wordt aan de rechterkant de waarden voor dit domein getoond. Dit zijn vaste waarden die niet gewijzigd mogen worden en waarvan de schrijfwijze exact moet zijn zoals de BRO dit voorschrijft.

Als in de lijst met domeintabellen de kolom “Urn”gevuld is kan voor het geselecteerde domein de op dat moment geldende waarden vanuit de BRO opgehaald worden. Klik hiervoor op de knop “Controle”. Uitbreidingen in de BRO of correcties op in Dawaco fout ingevoerde waarden kunnen op deze manier eenvoudig ingelezen worden

Figuur 1: Invoerscherm voor de BRO-coderingen (Klik om te vergroten)


Drukknoppen

Functionaliteit

Controle

Automatisch ophalen/bijwerken van Domeintabellen BRO

Defaults

Geeft pop-up scherm voor het instellen BRO-defaults (zie figuur 3)



Historie


In de meeste gevallen bevat DAWACO al meetpuntgegevens die bekend waren voor de invoering van de BRO. Deze kunnen met terugwerkende kracht worden aangeleverd mits gebruik wordt gemaakt van de BRO domein coderingstabellen.

Omdat de juistheid van de gegevens niet in alle gevallen nog is ter achterhalen kunnen putgegevens worden aangeleverd onder 2 kwaliteitsnormen: IMBRO en IMBRO/A. Indien de put geplaatst is voor 01-01-2018 zal DAWACO de gegevens onder IMBRO/A kwaliteit aanleveren. Dit betekent dat in een aantal gevallen een ruimere keuze van coderingen is toegestaan. In de invoerschermen zijn dit de waarden die een “A” onder de kolom “Archief” hebben staan, zie figuur 2.

Voor gebeurtenissen na 01-01-2018 wordt verondersteld dat alle informatie beschikbaar is en wordt niet toegestaan dat “A” (archief) waarden worden gebruikt.



Figuur 2: Domeinwaarden met een vijftal Archiefwaarden (Klik om te vergroten)

Standaardwaarden


Om de invoer te vergemakkelijken bestaat de mogelijkheid om BRO standaardwaarden aan te maken die bij de conversie van de meetpunten en filters en bij het registreren van nieuwe meetpunten en filters automatisch worden toegekend. Het instellen van de standaardwaarden kan bij de knop “defaults”. Figuur 3 geeft het scherm voor het instellen van de standaardwaarden.


De waardes uit de kolom “Archief” worden automatisch toegepast bij meetpunten met een plaatsingsdatum van voor 01-01-2018. De waarden uit de kolom “Waarde” zullen worden gebruikt voor het registreren van meetpunten en filters met een plaatsingsdatum vanaf 01-01-2018. Per individueel geval kunnen de waardes nadien nog worden aangepast. Het is zeer raadzaam om voor de ingebruikname van de BRO-communicatie eerst heel goed na te gaan wat de relevante standaardwaarden zijn.

Het wijzigen van een standaardwaarde kan gedaan worden door eerst de parameter aan te klikken en vervolgens op de kolomnaam (“Waarde Archief of “Waarde”) te klikken. Er verschijnt een pop-up met de beschikbare waardes voor de desbetreffende parameter, maak een keuze en klik vervolgens op de knop “Selecteer”. Hiermee wordt de huidige standaardwaarde aangepast.


Figuur 3: Invoerscherm voor de standaardwaarden (Klik om te vergroten)




Drukknoppen

Functionaliteit

Bewaar

Bewaart de gekozen waardes

Toekennen BRO defaults

Functie; toekennen van BRO-defaults bij meetpunten en/of filters

Te vinden bij “import/export”, “Toekennen BRO-defaults”

(Klik om te vergroten)



Drukknoppen

Functionaliteit

Start

Voor het toekennen van de ingestelde BRO-defaults bij de geselecteerde meetpunten of filters

-

Opmerkingen:

Selectie opties

Het bovenste deel van het scherm bevat verschillende selectieopties waarmee de meetpunten geselecteerd kunnen worden.

Indien alle meetpunten van Dawaco geselecteerd moeten worden is de optie coördinaten een optie, zie onderstaand figuur.


(Klik om te vergroten)


Bestaande BRO-meetpunten

Indien meetpunten al aangemeld zijn bij BRO zullen de BRO-instellingen bij toekennen van BRO-defaults middels dit scherm niet worden aangepast!


Indien de instellingen van BRO aangemelde punten gewijzigd moeten worden, kan dit bij het individuele meetpunt gedaan worden (“Beheer basisgegevens”, knop “BRO-info”).

-

[Terug naar het begin]


Basisgegevens


Meetpunten


Meetpunten die aan de BRO worden aangeleverd moeten voorzien zijn van de juiste coderingen. Zoals beschreven kunnen deze als default waarden in één keer worden toegekend. Om een meetpunt voor de aanlevering aan de BRO te selecteren dient in het scherm ‘Basisgegevens’ een vinkje in de kolom BRO te worden geplaatst (figuur 4, rode vierkant).


Als een meetpunt eenmaal bij de BRO is geregistreerd krijgt deze een BRO-id toegewezen en worden aanvullende gebeurtenissen en wijzigingen automatisch door DAWACO bijgehouden. Deze worden in een logbestand verzamelt en worden de noodzakelijke berichten voor de BRO bepaald (zie verder op).


Met de knop “BRO-Info” rechts (groen kader) kunnen de toegekende BRO-waarden worden aangepast voor dit meetpunt (figuur 5).


Figuur 4: Overzicht van de BRO relevante elementen (Klik om te vergroten)

Drukknoppen

Functionaliteit

BRO-info 1

(groen)

Weergave toegekende BRO-waarden meetpunt op basis van een pop-up scherm (zie figuur 5). Deze mogen aangepast worden voor het huidige geselecteerde meetpunt

BRO Putcode

(paars)

Ophalen en/of controle van BRO putcode bij BRO-bronhouderportaal

Historie (geel)

Weergave historie filterstelling

BRO-info 2

(blauw)

Weergave toegekende BRO-waarden bij filter

BRO- GLD reg (oranje)

Aanmelden filter bij BRO; berichten worden aangemaakt voor aanmelden filter ij BRO maar nog niet verstuurd.

Opmerkingen:

Selecteren BRO-meetpunten

Na het aanvinken van een meetpunt wordt deze pas opgeslagen als een volgende rij wordt aangeklikt.

Voor alle aangevinkte meetpunten worden berichten klaargezet, maar nog niet verstuurd.


Aanmelden filter BRO

Door klikken op de knop worden de berichten aangemaakt om het filter aan te melden bij BRO, de berichten worden nog niet verstuurd. Het meetpunt moet al zijn aangemeld bij BRO anders is het niet mogelijk om op deze knop te drukken.

BRO-info meetpunt

Functie; aanpassen BRO-instellingen van meetpunt


Figuur 5: Invoerscherm BRO waarden voor individueel meetpunt (Klik om te vergroten)



Drukknoppen

Functionaliteit

Opent keuzemenu voor betreffende onderdeel

Bewaar

Bewaart de gekozen waardes

Opmerkingen:

De Bronhouder is te wijzigen maar geldt voor de volledige periode van de gegevens. De gegevens in de tabellen zijn uit te breiden en worden automatisch opgeslagen bij het verlaten van een regel. De “Initiële waarden” en “Bepalingsmethode” moeten door de gebruiker bewaard worden.

BRO-info Filtergegevens

Functie; aanpassen BRO-instellingen van filters.


Met de knop “BRO-Info” onderaan (blauw kader figuur 4) kunnen de toegekende BRO-waarden worden aangepast voor de filters van het geselecteerde meetpunt (figuur 6).

De getoonde waarden bij toelichting kunnen gekozen worden uit een lijst door bovenaan bij het betreffende filter de cursor in de juiste kolom te plaatsen en vervolgens op <F4> te klikken (eventueel kan ook op de kolomkop geklikt worden).

Omdat in de praktijk vaak dezelfde waarden gelden voor alle filters kan de “Kopieer” en “Plak” knop gebruikt worden om de waarden snel van 1 filter naar andere filters te kopiëren als deze aanwezig zijn bij het betreffende meetpunt.


Figuur 6: Invoerscherm BRO-waarden voor filters bij individueel meetpunt.


Drukknoppen

Functionaliteit

Kopieer

Kopieer de instellingen van huidige geselecteerde filter

Plak

Plakt de BRO-instellingen bij de huidige geselecteerde filter



[Terug naar het begin]

Import/export, BRO


Functie


Het opzetten van de communicatie met de BRO.



Communicatie opzetten


Het communicatieproces verloopt in 3 stappen. De acties die binnen DAWACO zijn uitgevoerd worden vertaald naar BRO berichten. De berichten worden per stap getoond door een keuze te maken uit de opties in “Stappen”. De berichten kunnen bekeken worden bij “Import/Export”, “BRO”, zie figuur 7.


Figuur 7: Informatiescherm BRO communicatie Stap 1, Dawaco validatie (Klik om te vergroten)



Drukknoppen

Functionaliteit

Start

Doorzetten van de berichten (rechts) in de actieve stap naar de volgende stap.

  • Stap 1 start Dawaco validatie; interne controle door Dawaco
  • Stap 2 aanleveren berichten naar BRO endpoint
  • Stap 3 teruglevering van BRO (deze stap doet ook het BRO-id ophalen bij BRO)
  • Stap historie weergave doorgezette berichten

In elke stap staan de berichten die in de actieve stap gaan plaatsvinden of al hebben plaatsgevonden.

De communicatie verloopt in de 3 stappen:

Stap 1. DAWACO validatie

Voordat een meetpunt met filters en gebeurtenissen en/of wijzigingen worden aangeleverd aan de BRO vindt er eerst een interne DAWACO controle plaats. Bij deze controle wordt gecontroleerd of de juiste coderingen en alle verplichte velden aanwezig zijn voor de BRO. Indien één of meer onvolkomenheden worden aangetroffen wordt een rapport getoond waarin de foutieve registraties worden weergegeven en verdwijnt de regel uit het “stappen proces”. De geconstateerde onvolkomenheden moeten eerst binnen DAWACO worden opgelost alvorens het meetpunt weer door DAWACO te laten verifiëren. Indien er geen interne fouten zijn geconstateerd wordt het bericht verplaatst naar de volgende stap.

Stap 2. Aanleveren aan de BRO

Deze status toont alle berichten die de interne DAWACO controle zijn gepasseerd en klaar zijn voor de aanlevering aan de BRO. Let op: controleer of het “endpoint” waarmee DAWACO gaat communiceren juist is (rode kader), dit staat boven aan het scherm, zie figuur 8.



Figuur 8: Endpoint


Binnen de BRO zijn diverse omgevingen (acc = acceptatie, demo = demo en productie) in te stellen waar de berichten kunnen worden afgeleverd. In het Dawaco.ini bestand wordt opgeven naar welke omgeving van BRO gecommuniceerd wordt (onderdeel BRO Endpoint).

  • demo.bronhouderportaal-bro.nl (demo-omgeving)
  • acc.bronhouderportaal-bro.nl (acceptie-omgeving)
  • www.bronhouderportaal-bro.nl (productie- omgeving)

Met “Start” zullen alle gereedstaande berichten bij de huidig stap worden aangemaakt en afgeleverd aan het “endpoint” van de BRO. Hiermee worden de berichten vervolgens in de volgende stap geplaatst.

Opmerking: Op het moment dat nieuwe meetpunten worden aangeleverd aan de BRO is het (tijdelijk) niet mogelijk om aanpassingen en/of gebeurtenissen met betrekking tot het meetpunt te registreren in DAWACO. Dit om te voorkomen dat er aanpassingen gedaan worden in Dawaco terwijl gegevens naar BRO onderweg zijn. Aanpassen kan pas weer als het resultaat van stap 3 is uitgevoerd. In deze stap wordt het noodzakelijke BRO-id toegekend aan het meetpunt.

Stap 3. Teruglevering van de BRO
In deze stap wordt het noodzakelijke BRO-id toegekend aan het meetpunt (figuur 9). Nadat de berichten zijn afgeleverd bij de BRO zal de BRO deze gaan controleren op het juiste formaat en inhoud. Ook zal de BRO haar eigen bedrijfsregels in samenhang met eerdere berichten gaan evalueren. Omdat het resultaat van de aanlevering niet meteen door de BRO kan worden terug geleverd is een extra stap nodig om dit resultaat op te halen. Ook kan het zijn dat bepaalde wijzigingen door de bronhouder handmatig moeten worden uitgevoerd in het bronhouder-portaal.


Figuur 9: Informatiescherm BRO communicatie Stap 3, Terug levering BRO (Klik om te vergroten)


Met de knop “Start” worden de resultaten van de aangeleverde berichten teruggehaald zoals deze door de BRO zijn beoordeeld. Het resultaat kan zijn dat de aanlevering is doorgezet naar de LV-BRO (waarbij het bericht binnen DAWACO de status “Historie”) krijgt of dat het bericht niet correct is (formaat, inhoud of in samenhang met eerdere berichten). In dat geval valt het bericht weer terug naar de status “Aanleveren aan de BRO” (stap 2). De fouten die de BRO heeft geconstateerd zullen worden weergegeven in het blok “Validatie fouten” en dienen eerst binnen DAWACO te worden aangepast alvorens dit bericht weer opnieuw aan te leveren.


In geval van de aanlevering van een meetpunt (en in de toekomst grondwatermeetnet) krijgt dit meetpunt/meetnet een BRO-id dat bij de verdere communicatie wordt gebruikt om de materiele geschiedenis van het meetpunt/meetnet op te bouwen. Bij basisgegevens wordt het BRO-putcode getoond (figuur 10). Bij de knop BRO-info (groene kader) is ook het GMW-id zichtbaar.


Figuur 10: Basisgegevens BRO-id (Klik om te vergroten)




Stap 4. Historie
Deze optie toont een overzicht van alle berichten die succesvol in de LV-BRO zijn opgenomen (figuur 11). In de kolom “Bericht omschrijving” wordt het type bericht aangegeven, zoals “inrichting meetpunt, “beschermconstructie” of “wijziging bovenkant buis, enz.


Figuur 11: Informatiescherm BRO communicatie Stap 4, Historie (Klik om te vergroten)



Algemene opmerkingen


Algemene opmerkingen voor een optimale communicatie met de BRO

  • Stel de default BRO-waarden op de juiste wijze in.
  • Completeer eerst alle meetpunten en filterstellingen alvorens de communicatie naar de BRO uit te voeren.
  • Probeer de gegevens zo veel mogelijk in chronologische volgorde aan te leveren.
  • Niet alle regels die de BRO hanteert worden door DAWACO afgedwongen. De toekomst zal moeten uitwijzen of eindgebruikers van DAWACO tegen situaties aanlopen waarbij DAWACO in strijd is met de BRO en of verdere aanpassingen in de communicatie noodzakelijk zijn.

[Terug naar het begin]

Stappenplan aanleveren BRO


BRO-bronhouderportaal


Stap 1aBronhouder heeft een login nodig bij BRO-bronhouderportaal (voor productie:)

www.bronhouderportaal-bro.nl voor een testomgeving kan gekozen worden voor de acceptatie of demo-versie van het portaal.

Stap 1b Er moet een project aangemaakt worden bij bronhouderportaal van BRO, eventueel machtigingen delegeren voor aanleveren van data.

Stap 1c Instellen automatisch goedkeuren (controle) en automatisch accorderen (vaststellen)


(Klik om te vergroten)


Vanwege grote hoeveelheid berichten is het advies om automatisch goedkeuren en accorderen aan te zetten. Let ook op de instelling van de email notificaties vanuit BRO-bronhouderportaal (advies uitzetten: na controle, na vaststelling en na doorleveren).

Stap 1dAanlevertoken aanmaken en bewaar deze goed (bestaat uit 2 delen: een username en password). Deze moet in het bestand “Dawaco.ini” gezet worden, de software gebruikt deze om data aan te kunnen leveren naar BRO. Bijvoorbeeld:

[54596114]


UserName=21dec067f3eb|27376655|502

Password=b4415152729ae779204655646de26169b97e15d13a50a82e5b6fbad52015b15

Dawaco en BRO


Stap2aInstellen BRO defaults in Dawaco;

Bij Instellingen/Domeintabellen BRO/ knop defaults

Vul de defaults in voor zowel kolom “waarde Archief” (links) als kolom “waarde” (rechts). Er kan een verschillende default waarde worden ingesteld voor oude en nieuwe meetpunten (voor en na 1-1-2018). Klik op “bewaar”.

Doe dit ook voor andere BRO-objecten: GMW = meetpunten en filters, GMN = meetnet informatie, GLD = grondwaterstanden, GAR = Grondwaterkwaliteit.



(Klik om te vergroten)

Stap2btoekennen BRO-defaults;

Bij import/export/ toekennen BRO-defaults

Maak eventueel een selectie, kies het eerste bolletje en klik “start”.

Klik het tweede bolletje aan en klik “start”.



(Klik om te vergroten)


Na deze stap zijn bij “Beheer”, “Meetpunten - basisgegevens”, tabblad “basisgegevens” de BRO-info ingevuld, zichtbaar onder de knop “BRO-info”.

Stap3Selecteren meetpunt naar BRO

Ga naar “Beheer”, “Meetpunten – basisgegevens”, tabblad “Basisgegevens”

Voor de aan te leveren meetpunten, zet een vinkje in de kolom BRO (klik de volgende rij aan zodat het wordt opgeslagen). Voor alle aangevinkte meetpunten worden berichten klaargezet, maar nog niet verstuurd.

Stap4aAanleveren naar BRO

Het communicatieproces verloopt in 3 stappen. De acties die binnen DAWACO zijn uitgevoerd worden vertaald naar BRO berichten. De berichten worden per stap getoond door een keuze te maken uit de opties in “Stappen”.

Ga naar Import/export/ BRO… tabblad “export”, hier worden de communicatie berichten bijgehouden.

Klik stap 1 aan en klik op start om de huidige berichten door te leveren. Alle berichten die door de Dawaco controle heen komen verschijnen in de volgende stap 2.



(Klik om te vergroten)


Ga door met stap 2 “aanleveren aan BRO” en klik op “start”. In deze stap worden de berichten naar BRO gestuurd en gecontroleerd. Afhankelijk van de instellingen in BRObronhouderportaal moet elk bericht in het Bronhouderportaal goedgekeurd en vervolgens geaccordeerd worden.

Het advies is om automatisch goedkeuren en accorderen aan te zetten in het Bronhouderportaal vanwege de hoeveelheid berichten die verzonden worden.

Screenshot handmatig goedkeuren van aanlevering


(Klik om te vergroten)


Ga door met stap 3 “teruglevering van BRO”, als de berichten bij Bronhouderportaal zijn doorgeleverd kan het BRO-id opgehaald worden. Het meetpunt krijgt een BRO putcode en een GMW-id (zichtbaar bij basisgegevens onder de knop BRO-info).

De berichten worden vervolgens doorgezet naar de volgende stap “Historie”.


(Klik om te vergroten)


Stap4bFilter registreren bij BRO

Zodra een meetpunt is aangemeld bij bronhouderportaal is het mogelijk om de filter te registreren bij BRO door op de knop “BRO GLD reg” te klikken. De berichten worden aangemaakt maar nog niet verstuurd.

Ga naar import/export, BRO om de berichten te versturen… zie stap4a en doorloop de stappen.

Zodra het filter is aangemeld krijgt deze een BRO GLD-id.

Het is ook mogelijk om meerdere filters tegelijk aan te melden bij BRO, dit kan bij bij tabblad “grondwaterstanden”. Gebruik dan de selectie opties en kies voor “aanmelding filters” en klik “start”. De aangemaakte berichten komen bij stap1 te staan (tabblad “export”).


(Klik om te vergroten)



Stap4cWaterstanden aanleveren (meetpunt en filter moet al zijn aangemeld bij BRO)

Ga naar Import/export, BRO, tabblad “grondwaterstanden”

Maak een selectie van aan te leveren waterstanden en klik op start. De berichten worden aangemaakt maar nog niet verstuurd. Let op bij de waterstanden wordt voor elke maand één bericht aangemaakt.

Ga naar tabblad “export” om de berichten te versturen… zie stap 4a en doorloop de stappen.



(Klik om te vergroten)

Opmerkingen




Wijzigen waterstanden

Wijzigen van doorgeleverde data naar BRO is mogelijk, na aanpassen van waterstanden maakt Dawaco nieuwe berichten aan (voor elke maand een verwijder bericht en een nieuwe aanlevering grondwaterstand).

Bij GWS, knop “BRO GWS” is de status van de grondwaterstand naar BRO zichtbaar (rood= niet aangeleverd, groen= aangeleverd, oranje=gewijzigd in Dawaco).



(Klik om te vergroten)




[Terug naar het begin]


Beoordeling
0 0

Reageren is niet mogelijk in deze cursus.